пʼятницю, 26 січня 2024 р.

26 січня - Всесвітній день екологічної освіти (The World’s Environmental Education Day)

 

Щорічно 26 січня світовою спільнотою природознавців і природоохоронців відзначається Всесвітній день екологічної освіти, спрямований на досягнення з допомогою активної екопросвітницької роботи гармонійних взаємин людини та довкілля. Адже більшість екологічних проблем спричинені недостатньою освіченістю і екологічною культурою людей різного віку, тому так необхідно не тільки сприяти інформуванню населення, а й розвивати відповідну його поведінку з дитячого віку.

         З цією метою хмельницькими педагогами-натуралістами спільно з методичною службою Хмельницького ОІППО, науковцями Хмельницького і Кам’янець-Подільського національних університетів, місцевими освітянами, екологами, лісівниками та аграріями в 2020 році розроблено і щорічно й планомірно реалізовується План комплексних заходів з екологічної освіти і виховання та формування екологічної культури дітей, учнівської і студентської молоді закладів освіти Хмельницької області на 2021 – 2025 рр. ( див. за посиланням:

https://drive.google.com/.../1kp0XKZwSGn2sFVgFFGX.../view... )

         Сьогодні екологічна освіта і культура поведінки в природі місцевого населення стала надзвичайно актуальною для нашого суспільства, адже задля досягнення цієї суспільно важливої мети, людей необхідно навчити жити в гармонії з природою, знизивши рівень шкоди й незворотності негативного впливу життєдіяльності людини на стан навколишнього середовища та екології планети. На нашій планеті майже не залишилося первозданної природи – куточків, куди б рішуче й безжально не ступала нога сучасної людини.

         Науково-технічний прогрес і вся людська цивілізація здебільшого негативно й по варварськи впливають на екологічний стан навколишнього природного середовища, включаючи його рослинний та тваринний світ.

         Проривом для вирішення екологічних проблем мають стати інновації в енергетиці, які дозволяють зробити на 100% чисту енергію. Задача, яку науковці мають вирішити у XXI сторіччі – знайти спосіб відмовитися від викопного палива, а головним джерелом виробництва електроенергії мають стати сонце, вітер та інші природні енергоефективні джерела.

         Крім цього, спосіб життя, який веде кожний з нас, також може допомогти людству уникнути екологічної катастрофи.

         Для прикладу, великі обсяги харчових відходів є одним із найбільших у світі джерел викидів вуглецю. Якщо купувати менше продуктів, але частіше, то їжа має більше шансів бути з’їденою, а не викинутою. А все те, що викидається в сміття, має відповідно сортуватися, утилізуватися, а за можливості - повторно перероблятися для побутових і виробничих потреб.

         Також необхідно істотно зменшити непомірну кількість використання у побуті й на виробництвах поліетиленових пакетів, які засмічують довкілля, та взагалі відмовитися від них у подальшому.

         Екологічна освіта і виховання та формування екологічної культури підростаючого покоління, учнівської і студентської молоді України є суспільно важливим завданням педагогів-натуралістів та всієї галузі освіти і науки, державних органів та громадськості.

         Підвищувати рівень екологічної свідомості й культури необхідно змалечку і не лише один раз щорічно в цей Всесвітній день, адже гармонійне співіснування соціуму та навколишнього природного середовища, пошук нових раціональних рішень екологічних проблем, впровадження винаходів у галузі екології – це головна мета нашого сьогодення.

         Тому маємо всі разом і нашими спільними зусиллями реалізовувати завдання екологічної освіти усіх верств і категорій населення Української держави, наполегливо формувати у дітей і молоді нашого рідного краю усвідомленість та розвивати відповідну поведінку їх у природному середовищі, яка має бути спрямована на збереження наявних на нашій планеті - Землі усіх існуючих видів флори і фауни».

         Разом нас багато і разом ми - СИЛА

Немає коментарів:

Дописати коментар